Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Излет првог разреда

Ученици ОШ „Лаза Костићˮ су дана 17. 10. 2019. године посетили манастир „Фенекˮ. Манастир је саграђен у 15. веку и посвећен је Света Параскеви, основали  су Стефан и Ангелина Бранковић,  налази се у Сурчину.

Манастирска капела, посвећена Света Петки, сазидана је 1800. на месту старе капеле, над бунаром, за који се верује да је саградила мати Ангелина Бранковић, по легенди – вода  је лековита. Током Првог и Другог светског рата манастир је запаљен, а обнављан је 1991. године.

Након обиласка Манастира, ученици у пратњи својих учитељица: Снежане Симовић, Бранке Ристић, Ксеније Митровић, Андрее Шарац, Јелене Еркоић, Зорице Милићевић Гаћаш и Биљане Бабић, излет су наставили у Бојчинској шуми.
 „Бојчинска шумаˮ  је  излетиште, а од 1965. године је заштићен природни споменик, припада општини Сурчин.

 Шума је права оаза биљног и животињског света, евидентирано  је око 185 биљних врста. У шуми расте 165 врста гљива, од којих су 15 заштићена врста, док се две врсте налазе на Црвеној листи гљива Европе. Шума је богата храстом, грабом и липом, а заступљени су и топола, дрен, зова, дивља ружа, итд.
            У шуми је евидентирано и 108 врста птица односно 30% укупног броја врста птица забележених у Србији. Поред дивљих животиња, у шуми свињари држе своје свиње – Мангулице.

Поред еколошке оазе – Бојчинска шума има и свој тзв. позоришни кутак - Бојчинско културно лето је културно-уметнички фестивал који се одржава од 2009. године, а од 2010. године је изграђена и летња позорница.

 

20191019 01