Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Time school Time schoolTime schoolTime schoolTime schoolTime school

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Излет првог разреда

Ученици ОШ „Лаза Костићˮ су дана 17. 10. 2019. године посетили манастир „Фенекˮ. Манастир је саграђен у 15. веку и посвећен је Света Параскеви, основали  су Стефан и Ангелина Бранковић,  налази се у Сурчину.

Манастирска капела, посвећена Света Петки, сазидана је 1800. на месту старе капеле, над бунаром, за који се верује да је саградила мати Ангелина Бранковић, по легенди – вода  је лековита. Током Првог и Другог светског рата манастир је запаљен, а обнављан је 1991. године.

Након обиласка Манастира, ученици у пратњи својих учитељица: Снежане Симовић, Бранке Ристић, Ксеније Митровић, Андрее Шарац, Јелене Еркоић, Зорице Милићевић Гаћаш и Биљане Бабић, излет су наставили у Бојчинској шуми.
 „Бојчинска шумаˮ  је  излетиште, а од 1965. године је заштићен природни споменик, припада општини Сурчин.

 Шума је права оаза биљног и животињског света, евидентирано  је око 185 биљних врста. У шуми расте 165 врста гљива, од којих су 15 заштићена врста, док се две врсте налазе на Црвеној листи гљива Европе. Шума је богата храстом, грабом и липом, а заступљени су и топола, дрен, зова, дивља ружа, итд.
            У шуми је евидентирано и 108 врста птица односно 30% укупног броја врста птица забележених у Србији. Поред дивљих животиња, у шуми свињари држе своје свиње – Мангулице.

Поред еколошке оазе – Бојчинска шума има и свој тзв. позоришни кутак - Бојчинско културно лето је културно-уметнички фестивал који се одржава од 2009. године, а од 2010. године је изграђена и летња позорница.

 

20191019 01

 

                 

 

 

Copyright © 2020 High School Rights Reserved.