Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Time school Time schoolTime schoolTime schoolTime schoolTime school

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

Поштовани родитељи и будући прваци

Школа може да упише и дете које територијално не припада школи, односно које је са територије друге школе или са територије друге општине. Сваки родитељ, односно старатељ који није са подручја школе, потребно је да поднесе Захтев изабраној школи за упис детета. Захтев се подноси најкасније до 1. фебруара 2020. год. После овог рока, могу се уписати само деца која станују 
у блоковима 19, 19а, 23 и 24.

дете за упис у први разред можете пријавити овде на сајту

Овде пријавите дете за упис у први разред
Допис Министарства просвете о новој процедури уписа у први разред основне школе

Добродошли прваци

Учење на даљину

Списак службених меилова

images

Јеловник у боравку

jelovnik

Упис првака

ПП служба

Саветодавни рад са родитељима

Уторком
11 до 14 часова


Четвртком
13 до 16 часова

Пријава корисника

Сада на сајту

Ko je na mreži: 22 gostiju i nema prijavljenih članova

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

ОШ „Лаза Костић” и Фондација Лаза Костић

     Лаза Костић (1841-1910 ) био је песник, драмски писац, новинар, преводилац, књижевни и позоришни критичар. Представник романтичара за собом је оставио богат књижевни опус. Једна од најпознатијих његових песама свакако је Santa Maria della Salute, у којој се прожимају две теме:  Песник очаран лепотом, истоимене венецијанске цркве, тражи опрост због огорчености јер су Млечани употребљавали за градњу својих цркава стабла посечена у Далмацији, а уједно песник сећа се Ленке Дунђерски, непрежаљене платонске љубави и музе, и призива је да му се врати.

    Поред поезије Костић се бавио и преводилаштвом. Наиме, поред стихова Хомерове Илијаде, превео је нека од најпознатијих дела Вилијама Шекспира: Ромео и Јулија, Хамлет, Ричарда III, итд. Шекспиров утицај видеће се и касније у драмском раду Костићевом.

     Иако  је био представник романтизма, својим радом могло би се рећи био је претеча модерниста, иноватор форме, песничког израза и стиха. Наша школа, која је претходно носила име Седам секретара СКОЈ-а, од 2005. године носи почасно пишчево име.

     Поводом 150-годишњице рођења Лазе Костића, у Лондону 1999. године, основана је фондација „Лаза Костићˮ. Њен задужбинар био је добротвор Матице српске Томислав В. Милић, а рад Фондације наставила је његова ћерка проф. Марина Милић Радовић. Фондација је основана ради подстицања стваралаштва младих уметника и научника код нас и у иностранству, а у саставу Фондације налази се волонтерско друштво средњошколаца и студената - Лазини амбасадори. Име су добили по угледу на Шекспирово позориште -  Глоб амбасадоре. Поред волонтерског друштва Лазини амбасадори, Фондација додељује и титуле витезова, ова титула додељена је: аустралијском пијанисти Пијерсу Лејну, који је 1999. године свирао Мокрањчева дела у Лондону, затим, титулу витеза понео је и дизајнер Атила Капитањ и хуманиста проф. др Драган Данкуц, председник друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва.

     Милорад Миле Ђурић, тадашњи наставник музичког васпитања ОШ „Лаза Костић”, написао је музику на текст  Лазе Костића - Ода Шекспиру, која се свечано изводи и данас.

20200215 01

              

     Прилог направиле ученице новинарске секције: Лена Матић VIII2, Николија Љубиновић VIII2, Итана Штогрен VIII5, Лаура Љутај VIII5, Уна Бабић VIII5; предметни наставник мср српског језика и књижевности Даниела Миловановић и помоћник директора проф. енглеског језика и књижевности Марија Шањевић.

Уџбеници 2019/2020

book page turn 03

Бројач посета

00155286
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Укупно
40
96
1403
895
155286

Your IP: 3.233.215.196
05-04-2020 09:00

Распоред звона

Copyright © 2020 High School Rights Reserved.