Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Устај! Време је за школу.

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

Поштовани родитељи и будући прваци

Школа може да упише и дете које територијално не припада школи, односно које је са територије друге школе или са територије друге општине. Сваки родитељ, односно старатељ који није са подручја школе, потребно је да поднесе Захтев изабраној школи за упис детета. Захтев се подноси најкасније до 1. фебруара 2020. год. После овог рока, могу се уписати само деца која станују 
у блоковима 19, 19а, 23 и 24.

Допис Министарства просвете о новој процедури уписа у први разред основне школе

Добродошли прваци

Списак службених меилова

images

Јеловник у боравку

jelovnik

ПП служба

Саветодавни рад са родитељима

Уторком
11 до 14 часова


Четвртком
13 до 16 часова

Пријава корисника

Сада на сајту

Ko je na mreži: 105 gostiju i nema prijavljenih članova

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ученицима ОШ „Лаза Костић” приказан анимирани филм Гробље свитаца

Дана 04. 12. 2019. ученицима ОШ „ Лаза Костић" приказана је јапанска анимирана драма „Гробље свитаца" из 1988. године, инспирисана истинитим догађајем - губитком породице у ратном окружењу.

Наиме, Акијуки Носака, аутор романа, је у току Другог св. рата изгубио сестру, те је режисеру Такахату ова потресна прича била инспирација. Радња драме смештена у град Кобе, Јапан, за време Другог св. рата.

Универзална тема: вредност људског живота у ратном окружењу, отворила је могућност за дебату о моралним и етичким питањима савременог друштва и улоге појединца у њему.

Филм, иако, анимиран излази из окриља устаљеног шаблона: срећног завршетка, напротив, исход је реалан и потресан, те је код ученика изазвао емотивну реакцију и покренуо море дечјих питања о правима и заштите деце у ратном окружењу.

 20191209 201 20191209 202 

Реакције ученика и њихова мишљења су анализирана кроз интерактивне дебате на часовима грађанског васпитања, које су вођене од стране предметних наставника: Жељко Лечић, Влада Крунић, Мира Лалошевић и Даниела Миловановић.  

Након дебате издвојила су се мишљења шестака и осмака:

  • Мишљење шестака:

После губитка мајке, њихова тетка их је нерадо примила. Тетка се према деци понашала немилосрдно. Након што их је избацила, Сеите одлучује да се сам брине о сестри, међутим, не успева да набави довољно хране и због мањка хране, Сецуко умире, Наизглед мали, а тако велики, успели су да нађу снагу у себи и да се боре за живот.

  • Мишљење осмака:

С обзиром на то да је филм био анимиран, сматрамо да је осећај трагичности ублажен, тиме што су јунаци анимирани.

Сеите се понео веома храбро и све је урадио како би заштитио Сецуко, која је на крају умрла од глади јер је било готово немогуће наћи храну. Пошто се нису осећали лагодно код тетке, сматрамо да је веома храбро од Сецука што је одлучио да самостално живе у напуштеном бункеру.

Декларације о правима грађана и деце, које су донете након Другог св. рата и њихова примена су од изузетне важности како би незаштићени у рату, а, и након рата, добили адекватну помоћ.

20191209 203

 

Прилог припремили предметни наставник: мср проф. српског језика и књижевности Даниела Миловановић и ученице новинарске секције:

Елена Анђелковић VI5
Марина Радоњић VI 5
Невена Чудић VI 5
Катарина Ђурић VIII2
Анђела МиловановићVIII2
Марија Стевановић VIII2

 

    

Уџбеници 2019/2020

book page turn 03

Бројач посета

00185703
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Укупно
41
298
1173
3858
185703

Your IP: 3.231.167.166
19-09-2020 04:50

Распоред звона

Copyright © 2020 High School Rights Reserved.