Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Волим моју школу, учење, дружење.. СУПЕР УСТАЈ Време је за школу

ОШ "Лаза Костић"

Милентија Поповића 72, Нови Београд

ПП служба

Саветодавни рад са родитељима

Уторком
11 до 14 часова


Четвртком
13 до 16 часова

Јеловник у боравку

jelovnik

Пријава корисника

Сада на сајту

Ko je na mreži: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Баскет 3 на 3

Дана 05. 11. 2019. године одржано је градско такмичење у кошарци – BASKET 3X3, у организацији Савеза за школски спорт, Београд.

 Женска екипа ОШ „Лаза Костић", на челу са тренером проф. физичког васпитања Вуком Мартиновићем, освојила је I место!

НАШЕ УЧЕНИЦЕ – НАШ ПОНОС:

 • ЈАНА ВЕСИЋ 7/1
 • МИЛИЦА САВИЋ 8/1
 • ЗОЈА ВУЛЕТИЋ 8/4
 • АЛЕКСАНДРА ЛЕКИЋ 8/4

20191107 01
                 

20191107 video b

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Рекреативнa настава четвртог разреда

Учитељи (реализатори): Верица Мићовић IV/1, Каролина Војчић Белошевац IV/4,  Јелена Ристић IV/5 и њихови ученици и ученице су у периоди од  06. 10.  до 12. 10. 2019. године,  преко агенције „Superlino travelˮ, реализовали рекреативну наставу у Косјерићу и његовој околини.

Косјерић, град у Западној Србији, припада Златиборском округу и налази се на реци Скрапеж, која извире на планини Повлен.

Знаменитости Косјерића: „Стари Хан", у коме су ученици понешто научили о овом граду, поред Хана посетили су и Народну библиотеку „Сретен Марић", где су се упознали са Легатом Милана Витезовића, добитником бројних књижевних награда.

Поред Косјерића, ученици су посетили село Субјел и учествовали у пројекту „Школа мојих предака". У пројекту ученици су се помоћу интерактивне наставе упознали са некадашњим начином школовања. Тим поводом одржан је школски час из 1932. године (интерактивни приказ школе из тог времена: учитељ / глумац - мештанин, дечаци стављају шајкаче, девојчице мараме, ужина је пекмез на хлебу , клечење на кукурузу за непослушне и сл.). Школа је први пут отворена 1845. године, али је данашња зграда подигнута 1932. године и тада је почела да ради као краљевска основна школа „Доситеј Обрадовић“.

Циљ овог пројекта био је да деца доживе ондашње време и начин живота, па су током боравка била обучена као и њихови вршњаци, од пре готово једног века, и имали су прилику да седе у аутентичним школским клупама, такозваним скамијама и да користе школски прибор, који је био доступан тадашњим ђацима. Поред аутентичног прибора, ђаци су се упознали и са некадашњим васпитним мерама и казнама, те се на учитељској катедри налазио прут, којим би у то време неваљали ученици били кажњени као и тзв. магарећа клупа или  ћошак са кукурузом на коме се некада клечало. „Ђаци“ су добили традиционалну ужину – пекмез и хлеб као некада, а на крају су добили и сведочанства да су присуствовали часу „Србске историје и земљописа“.

Рекреативна настава је настављена обиласком Етно домаћинства „Гостољубљеˮ, које се налази 14 километара удаљено од Косјерића, ради упознавања живота и рада на селу и уживање у правом природном амбијенту као и истицање важности здраве исхране и правила понашања за време боравка у природи.

20191105 01
                 

Задаци који су остварени реализацијом програма наставе у природи, а саставни су део годишњег плана рада школе, су следећи:

 • упознавање с прошлошћу и културном баштином отаџбине (обилазак музеја, културно-историјских споменика, етно-села, спомен-кућа знаменитих људи - научника, књижевника, уметника,
 • упознавање природно-географских, културно-историјских знаменитости и лепоте места и околине;
 • развијање позитивних односа према националним, културним и естетским вредностима;
 • социјализација ученика и стицање искустава у колективном животу, уз развијање толеранције и одговорног односа према себи, другима, окружењу и културном наслеђу;
 • очување, подстицање и унапређивање укупног здравственог стања ученика, њиховог правилног психофизичког и социјалног развоја;
 • развијање свести о потреби заштите, неговања, чувања и унапређивања природне и животне средине и изграђивање еколошких навика;
 • подстицање самосталности у процесу стицања знања кроз непосредне истраживачке задатке;
 • упознавање разноврсности биљног и животињског света појединих крајева, уочавање њихове повезаности и променљивости;
 • упознавање са карактеристикама годишњих доба у природи и смењивање временских прилика;
 • развијање способности сналажења тј. оријентисања у простору и времену;
 • оспособљавање ученика за безбедан и правилан боравак у природи;
 • развијање правилних хигијенско-здравствених навика и подстицање самосталности у обављању личне хигијене и бриге о себи;
 • формирање навика редовне и правилне исхране;
 • подстицање групног рада, договарања и сарадње са вршњацима и одраслима кроз одговарајуће активности и разумевање и уважавање различитости међу појединцима;
 • очување природне дечије радозналости за појаве у природи и подстицање интересовања и способности за њихово упознавање кроз одговарајуће активности;
 • побољшање здравља и развијање физичких и моторичких способности ученика и  задовољавање основних дечијих потреба за кретањем и игром.

Садржаји наставе у природи били су усмерени на следеће:

 • уочавање облика рељефа и површинских вода у околини и природно-географских одлика Републике Србије;
 • посматрање карактеристичних биљака и животиња (обилазак станишта биљака и животиња);
 • посете заштићеним природним подручјима (споменици природе и др.);
 • обилазак сточарских фарми (упознавање с производњом здраве хране);
 • посете које омогућавају упознавање са природним лепотама, природно-географским и друштвено-географским одликама Републике Србије (планине, реке, језера, бање, биљни и животињски свет.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Заједничком сарадњом НВО „Мој лепи градˮ, Амбасаде Холандије, ЈКП „Зеленило Београд и основне школе „Лаза Костић“ урађен је пројекат, под називом „Холандија радиˮ. Пројекат се односио на озелењивање површина истоимене школе, чиме је подигнута ученичка, еколошка, свест и потреба да се подстакну ученици на уређење и озелењивање површина у школском дворишту и око њега.

Дана 25. 10. 2019. године је реализован пројекат „Холандија радиˮ, у коме су поред, амбасадора Холандије, невладине организације „Мој лепи градˮ и ЈКП Зеленила, Београд, учествовали и ученици I/4, са својом учитељицом Зорицом Милићевић Гаћаш, и ученици  IV/2, са учитељицом Зорицом Лукић, њима су се придружили ученици V/4, са својим разредним старешином, проф. географије Дубравком Петровић, која води географску секцију као и руководство школе: директор  др. Дубравка Томић и помоћник директора проф. Марија Шањевић.

20191031 01                  

 

На површини око споменика „Седам секретара СКОЈ-аˮ посађене су руже и калемљени лишћари.

У жардињерама, која се налазе испред школе и учионица,  засађени су перени и украсна трава као и различите врсте  биљака: Винка минор, Винка мајор, Гаура линдхеимери, Тимус цитродорус, Пенисетум, Карекс еверголд компактум, Императа цилиндрика, итд.

Циљ овавог заједничког подухвата је едукација деце о одржавању биљака у урбаном окружењу и подизању еколошке свести ученика и њихово повезивање са природом.

У оквиру  географске секције  је и еко-секција, у секцијама биће спроведена практична примена овог пројекта - правилно одржавање посађених биљака, тј. редовно заливање, окопавање и прихрањивање биљака, а кроз васпитно-едукативни рад са ученицима, развиjамо љубав и пожртвованост ученика према природи, јер, као и ученицима, и њој је потребна брига и нега да би се правилно развијала и оплеменила наш школски простор.

 

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Прваци Србије, „Орловиˮ НБГ

 Прваци Србије, „Орловиˮ НБГ- Наиме, ученици, ОШ „Лаза Костић", Милан Манић, Урош Булатовиц, Саво Јаћимовић и Душан Додиг, су део тима, „Орловиˮ НБГ, који су освојили прво место, у категорији до 13 година, тзв. u13 fleg lige , у америчком фудбалу, док су њихови, нешто старији другари из истоимене школе, у категорији до 15 година, освојили друго место.

20191028 01

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Излет првог разреда

Ученици ОШ „Лаза Костићˮ су дана 17. 10. 2019. године посетили манастир „Фенекˮ. Манастир је саграђен у 15. веку и посвећен је Света Параскеви, основали  су Стефан и Ангелина Бранковић,  налази се у Сурчину.

Манастирска капела, посвећена Света Петки, сазидана је 1800. на месту старе капеле, над бунаром, за који се верује да је саградила мати Ангелина Бранковић, по легенди – вода  је лековита. Током Првог и Другог светског рата манастир је запаљен, а обнављан је 1991. године.

Након обиласка Манастира, ученици у пратњи својих учитељица: Снежане Симовић, Бранке Ристић, Ксеније Митровић, Андрее Шарац, Јелене Еркоић, Зорице Милићевић Гаћаш и Биљане Бабић, излет су наставили у Бојчинској шуми.
 „Бојчинска шумаˮ  је  излетиште, а од 1965. године је заштићен природни споменик, припада општини Сурчин.

 Шума је права оаза биљног и животињског света, евидентирано  је око 185 биљних врста. У шуми расте 165 врста гљива, од којих су 15 заштићена врста, док се две врсте налазе на Црвеној листи гљива Европе. Шума је богата храстом, грабом и липом, а заступљени су и топола, дрен, зова, дивља ружа, итд.
            У шуми је евидентирано и 108 врста птица односно 30% укупног броја врста птица забележених у Србији. Поред дивљих животиња, у шуми свињари држе своје свиње – Мангулице.

Поред еколошке оазе – Бојчинска шума има и свој тзв. позоришни кутак - Бојчинско културно лето је културно-уметнички фестивал који се одржава од 2009. године, а од 2010. године је изграђена и летња позорница.

 

20191019 01

 

                 

 

 

Бројач посета

123491
Данас
Јуче
Ове недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
27
254
591
2365
6373
123491

Your IP: 3.233.217.242
14-11-2019 02:08

Уџбеници 2019/2020

book page turn 03

Распоред звона

Copyright © 2019 ОШ "Лаза Костић" Rights Reserved.